Головна » 2014 » Березень » 3 » Масляна
22:27
Масляна

Відсвяткували Масляну

В останній тиждень перед Великим Постом святкують Масляну. Масляна зазвичай в народі святкується як особливий час, коли можна брати участь у різних іграх та розвагах, коли побожним людям можна досхочу поїсти напередодні суворго посту, покаятися, примиритися з ближніми, іншим - порозхважатися.

У народі Масляну ще називають Масницею, Масляницею, Сиропустом, Колодієм, Лущенням. Це одне з небагатьох свят, яке має жіночий характер. Ще з язичницьких часів Масляниця була символічним закінченням зимового періоду. В основі святкування було вшанування народження Бога Сонця - як джерела тепла, а значить і майбутнього урожаю. Саме тому головною обрядовою стравою на Масляну були різноманітні млинці, які соєю формою нагадували Сонце. Також на столі обо'язковими є вареники з сиром і маслом та сметаною. Та самою їжею Масляна не обмежувалася. Це було цікаве дійство, яке тривало цілий тиждень.

Відсвяткували Масляну і в Рубіжненському НВК. Знаючи і шануючи традиції свого народу у святкуванні взяли активну участь і учні нашої школи. Старшокласники Портянко Д., Ліман С., Ришкова К., Денисюк О. та Лісовська Є. виконували ролі головних персонажів святкового дійства. Учні 2-6класів брали участь у святковому концерті та ярмарку. Гості свята могли скуштувати традиційні страви Масляної, які приготували учні.  Всі учасники виставки отримали солодкі подарунки. Закінчилося свято, вражаючим дая-учнів дійством, спаленням опудала зими, що і символізувало прощання з зимою. Всі учасники та гості свята залишилися задоволеними, адже попереду всіх чекає довгоочікувана весна.

Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 465 | Додав: rnvk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: